Elektroprivreda Srbije pridružila se institucijama i javnim preduzećima u vlasništvu države Srbije u napadima na kompaniju SBB, sa ciljem da opstruiše njen rad i onemogući pristup uslugama za više stotina hiljada korisnika.

Elektroprivreda Srbije je po isteku ugovora sa SBB-om podnela tužbu Privrednom sudu sa zahtevom za isplatu 1,18 miliona evra na ime korišćenja stubova elektrodistributivnog sistema u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu i Novom Sadu, kao i uklanjanje kablovskih instalacija SBB-a. Kompanija SBB, koja je uvek redovno plaćala korišćenje opreme EPS-u, osporila je nadležnost suda da o tužbi odlučuje dok se ne okončaju relevantni postupci pred Upravnim sudom, RATEL-om i Komisijom za zaštitu konkurencije, koje je podnela.

Naime, EPS je jedini koji poseduje stubove, zbog čega u SBB-u veruju da zloupotrebljavajući svoj položaj EPS pokušava da nametne nepravedne uslove zahtevajući uvećanu naknadu u iznosu od 108% za svaki stub na području Beograda, odnosno 64% u ostatku Srbije, ne navodeći nijedan razlog za enormno uvećanje cene. Zahtevane cene su najviše u regionu i mnogo veće nego u mnogim zemljama Evropske Unije, što ukazuje na nameru da se kompaniji SBB ponudi nepravedan i netržišan ugovor. Postupanje EPS-a u suprotnosti je sa osnovnim principima Zakona o zaštiti konkurencije i Zakona o elektronskim komunikacijama, pa se SBB obratio Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), kao i Komisiji za zaštitu konkurencije.

RATEL je kao nezavisna regulatorna agencija jedina nadležna za razvoj tržišta elektronskih komunikacija i ako nema dogovora između dveju strana, naknada za korišćenje stubova može biti utvrđena jedino po odredbama iz člana 51. Zakona o elektronskim komunikacijama. RATEL je inače doneo rešenje o zajedničkom korišćenju infrastrukture EPS-a, čime je i potvrđeno da SBB ima pravni osnov za korišćenje stubova.

RATEL međutim nije odredio nadoknadu za troškove zajedničkog korišćenja zbog čega je SBB pokrenuo postupak pred Upravnim sudom zahtevajući da se u ponovnom postupku RATEL izjasni i o visini nadoknade, kako bi kao i uvek do sada kompanija platila sve obaveze predviđene zakonom.

Podsećamo građane Srbije da je SBB svakodnevno izložen opstrukciji u postavljanju optičke mreže ispod zemlje, a sada i EPS nerealnom cenovnom politikom pokušava da ukloni opremu SBB-a sa stubova i pored odluke RATEL-a.

Svi potezi rukovodstva EPS-a po ko zna koji put ukazuju na dirigovane pokušaje vlasti da gde god može onemogući rad i razvoj kompanije SBB u Srbiji.

1 KOMENTAR

  1. Ovako nesto je bilo za ocekivati. Pitam se samo ko je uopste dozvolio divljanje privatnim firmama da postavljaju kablove kako se kome hoce.
    Nisam ni na jednoj strani ali domaci privatni i drzavni provajderi su u prethodnom periodu imali kartelski odnos i interni dogovor o podeli teritorija. Ako npr privatni ili nebitno neki drzavni provajder zauzme EPS-ove bandere u nekom gradu onda neki drugi provajder tu nema sta da trazi i onda se prvi provajder ponasa veoma monopolisticki u tom gradu.

    U Nemackoj je kompletna infrastruktura opticke mreze drzavna i svi privatni provajderi mogu da iznajme deo resursa unutar te opticke mreze po ravnopravnim uslovima. Ovo je najveca prednost za krajnje korisnike jer nisu uslovljeni da koriste usluge jednog monopoliste. Ako im se ne svidja jedan provajder, imaju izbor na stotine drugih manjih ili vecih provajdera i bukvalno kad pozelis da promenis provajdera, to mozes da uradis jednim telefonskim pozivom bez promene instalacije kablova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име