Društvene mreže sve uspešnije uklanjaju govor mržnje s interneta

0
96

Uz Facebook, Twitter i YouTube, Kodeksu su se pridružili i Instagram kao i Google+

Borba protiv govora mržnje na internetu može se činiti kao Sizifov posao, ali prema podacima iz Evropske komisije, stanje i nije tako loše.

Kako su objavili iz EK, Kodeks postupanja za borbu protiv nezakonitoga govora mržnje na internetu koji provode nevladine organizacije i javna tela, uticalo je na smanjenje nezakonitog govora mržnje, odnosno uklanjanje u proseku 70 posto takvog govora koji je prijavljen.

Velike društvene mreže – Facebook, Twitter, YouTube kao i softverski div Microsoft obavezali su se od maja 2016. sprečavati širenje govora mržnje na internetu u Evropi. Velikom društvu pridružili su se i Instagram i Google+ što će dodatno olakšati prijavu govora mržnje. I dok kompanije sve češće reaguju unutar 24 sata od prijave govora mržnje, problem je što korisnici koji su govor prijavili još uvek ne dobijaju povratne informacije o tome da li je taj govor uklonjen.

Rezultati jasno pokazuju da internet platforme ozbiljno shvaćaju svoje obaveze ispitivanja prijava i uklanjanja nezakonitog govora mržnje u roku od 24 sata. Potičem IT poduzeća da poboljšaju transparentnost i povratno informiranje korisnika, u skladu sa smernicama koje smo objavili prošle godine. Važno je uspostaviti i zaštitne mere kako bi se izbeglo prekomerno uklanjanje i zaštitila temeljna prava kao što je sloboda govora, istaknuo je potpredsednik Evropske komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

 

Internet mora biti siguran, bez nezakonitog govora mržnje te ksenofobnog i rasističkog sadržaja. Potvrđuje se da je Kodeks postupanja vredan alat za brzo i učinkovito suzbijanje nezakonitog sadržaja. To pokazuje da se čvrstom saradnjom tehnoloških preduzeća, civilnog društva i kreatora politika mogu postići rezultati i istovremeno sačuvati sloboda govora. Očekujem da će IT preduzeća pokazati jednaku odlučnost u rešavanju drugih važnih pitanja, kao što su borba protiv terorizma ili nepovoljni uslovi za njihove korisnike, istaknula je poverenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost polova Vĕra Jourová.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime