Dok predstavnici Facebooka, Twittera i Googlea odgovaraju na neugodna pitanja o ruskim oglasima pred američkim Kongresom, o ovom problemu oglasio se i šef Applea Tim Cook. U razgovoru s novinarima NBC-a Cook je rekao kako je objava ruskih oglasa s ciljem uticaja na američke izbore na društvenim mrežama vrlo ozbiljan problem, ali kada su u pitanju Facebook, Twitter i druge mreže, naslednik Stevea Jobsa kaže kako to ipak nije najveći problem.

Ne verujem da su oglasi koje postavljaju strane vlade veliki problem. Mislim da je to samo oko 0,1 posto problema, smatra Cook. Dokumenti koji su objavljeni ove nedelje pokazali su kako je oglase iz ruskih kampanja videlo 126 miliona korisnika Facebooka, a u sklopu kampanje objavljeno su i brojni tvitovi i oko hiljadu video zapisa na YouTubeu.

Prema izvršnom direktoru Applea, od ovakvih je oglasa puno opasniji način na koji društvene mreže i njihove kompanije mogu manipulisati ljudima i razdvajati ih te je još jednom upozorio i na veliki uticaj lažnih vesti koje se šire internetom, tj. društvenim mrežama i koje utiču na razmišljanje ljudi.

Ipak, veruje kako su kompanije s vremenom puno naučile te će verovatno još puno toga naučiti tokom saslušanja u Kongresu. Zanimljivo, rekao je kako “tehnologija sama po sebi ne želi biti dobra, ne želi biti ništa” te je na onima koji razvijaju tehnologiju, kao i na korisnicima te tehnologije odgovornost da je iskoriste u dobre i pozitivne svrhe.

U razgovoru s novinarima dotakao se i teme oporezivanja korporacija koje novac zarađuju poslovanjem i prodajom izvan granica SAD-a – te se kompanije, poput Applea, već oporezuju prema poreznim stopama zemalja u kojima posluju, a ako se kapital želi preneti u SAD i investirati, potrebno je platiti 40 posto poreza. To je nazvao “ludošću” jer zbog toga kompanije ne donose novac u Ameriku i rekao je kako se to trebalo promeniti odavno, ali i da nikad nije kasno: Idemo to napraviti sada!

Izvor: TechSpot