22.5 C
Novi Sad

Dobrovoljci 3D štampom prave plastične zaštitne vizire

Gradjani širom Srbije – dobrovoljci, organizovali su se da o svom trošku prave zaštitna sredstva za zdravstveno osoblje – providne plastične vizire koji, kao zaštita od kapljičnih infekcija, pomažu pri radu sa izvorima zaraze.

Delove za vizire (face shields) proizvode gradjani koji poseduju kompjuterske 3D štampače i drugi.

Organizovali su se pre nekoliko dana na Fejsbuku u grupi “Vizionari Srbije”, a već ih ima više od 470 i njihov broj raste.

Jedni štampaju podesive plastične držače vizira, koji se stavljaju oko glave, drugi od listova providnih folija, kakve se izmedju ostalog koriste i u fotokopirnicama, seku same vizire koji prekrivaju čitavo lice. Treći sakupljaju delove, četvrti ih sastavljaju, a peti gotove vizire odnose bolnicama i institutima koji su ih naručili i drugima kojima su potrebni.

Samo u Beogradu je 20 dobrovoljaca-štampača koji su dosad napravili više od 500 držača vizira, petnaestak radi u Novom Sadu, ima ih i u Nišu, Vršcu, dok širom Srbije raste broj zainteresovanih da se priključe.

Po rečima jednog od njih, tako proizveden i sastavljen vizir okvirno košta učesnike u lancu proizvodnje oko 120 dinara.

Izrada jednog držača 3D štampanjem – što je najsporiji i najteži deo procesa, traje oko tri sata.

Materijala za to ima u Srbiji, a kilogram plastične niti za štampanje košta 2.500 dinara.

Grupa “Vizionari Srbije” je u kontaktu s nadležnim organima i radi uz konsultacije sa stručnjacima iz biomedicinskih disciplina, kao i s tehnolozima i hemičarima.

Za sve koji žele da se priključe objavljena su detaljna tehnička uputstva.

Inicijator izrade zaštitne opreme za zdravstvo je grupa dizajnera i kreatora “Polyhedra 3D”, uz pomoć Naučno-tehnološkog parka Beograd koji je omogućio korišćenje laboratorija, svojih kapaciteta i ljudstva.

Beta

- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: