Digitalno doba: Deca sve manje uče iz udžbenika!

0
8

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da, kada je u pitanju generacija Z, većina njih, umesto udžbenika, preferira edukaciju putem YouTubea.

Iako se način obrazovanja, na žalost, ne menja niti približnom brzinom kojom tehnologija menja naše živote, internet i dostupnost svog sadržaja na svetu uvelike su promenili način učenja. Iako internet ima velikih zamki jer ono što započne kao učenje može lako prerasti u sat ili dva izgubljenih na Facebooku, svako s malo samodiscipline može pročitati i naučiti puno više od onog što dobije od školskog gradiva.

Jedan od trendova u poslednje vreme, kako je pokazalo nedavno istraživanje sprovedeno u SAD-u, jest učenje putem YouTubea tako da je Googleov video servis mnogima zamenio udžbenike. Umesto čitanja gomila stranica iz udžbenika, mladi danas provedu sat vremena za YouTubeom s kojeg dobiju sve potrebne informacije, zapišu i nauče najvažnije i spremni su za testove.

Čini se kako se na ovaj način u kraće vreme može naučiti puno više jer se u video zapise mogu ubaciti i zanimljive infografike, tablice, linkovi na drugi povezani sadržaj i slično, ali naravno ovakav način učenja (zavisno o stranicama koje se pregledavaju), uvek nosi rizik od lažnih vesti i neproverenih, tj. netačnih podataka.

Takođe, važno je napomenuti i kako YouTube nikada ne može zameniti dobru profesoricu ili profesora koji će na profesionalan i zanimljiv način objasniti gradivo, približiti ga učenicima i zainteresovati ih za svoj predmet.

Istraživanje koje je sprovedeno nad skoro 2500 ljudi starosti između 14 i 40 godina pokazalo je da generacija Z preferira edukaciju upravo putem YouTubea – njih skoro 60 posto, ali i 55 posto milenijalaca preferira YouTube kao glavni način obrazovanja.

Prema informacijama Pew Research Centera, čak 85 posto mladih, odnosno pripadnika generacije Z koja je odrasla s YouTubeom koristi ovaj servis više nego druge društvene platforme, što nam najbolje govori o popularnosti i uticaju Googleove video platforme na mlade, njihov život i obrazovanje.

Izvor:  Axios

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here