Developeri se pobunili protiv Googleovog plana za zaštitu korisnika Androida

Google će uvesti nova pravila za odobravanje aplikacija – tačnije, biće potrebno duže da neka aplikacija prođe Googleov verifikacijski proces.

Veoma često pišemo o brojnim zlonamernim aplikacijama koje su, nekako, prošle Googleovu proveru, pojavile se u Google Play prodavnici i izazvale probleme za milione korisnika koji su bili uvereni da ih Google štiti.

Neke od tih aplikaciju su bezopasne i samo prikazuju oglase na ekranu pametnog telefona, dok će druge naneti priličnu finansijsku štetu šaljući SMS poruke ili jednostavno ukrasti lične podatke korisnika.

Osim što je veoma teško prepoznati koja je aplikacija zlonamerna, a koja nije, još ih je teže ukloniti s uređaja. I, naravno, uvek se Google nađe na udaru nezadovoljnih korisnika koji su instalirali te aplikacije.

Stoga će Google uvesti nova pravila za odobravanje aplikacija – tačnije, biće potrebno duže da neka aplikacija prođe Googleov verifikacijski proces.

Naravno, ideja da će njihove aplikacije dužee boraviti u “limbu” pre nego što se pojave u Google Play trgovini te tako kasnije doći do korisnika, nije dobro došla developerima. Posebno ih zabrinjava činjenica da zbog duže provere ne mogu tačno planirati vreme lansiranja aplikacije, jer Google ne nudi mogućnost ubrzane provere.

Najglasniji su oni developeri koji iza sebe već imaju celi niz legalnih aplikacija, koji ističu kako bi se njihove aplikacije trebale proveravati po ubrzanom postupku jer su se dokazali u prošlosti.

Da bi celi proces verifikacije mogao biti brži slažu se i u Googleu. Tako je direktor za odnose s developerima, Jacob Lehrbaum, istaknuo kako će proveriti mogu li se nove aplikacije iskusnih developera brže proveravati kako bi se smanjilo vreme čekanja. Ali, dok se to ne dogodi, developerima savetuje da računaju na barem 3 dana za dodatnu proveru.

Iako se developeri bune zbog nove duže provere, ona je pre svega usmerena na zaštitu korisnik koji te aplikacije i i koriste. Uostalom, i Apple ima veoma sličan sistem koji funkcioniše već godinama.

Izvor: PhoneArena

- Advertisement -
Radovan Laćarakhttps://itmagazin.info
Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

PROČITAJ I

Letnji intenzivni kursevi u školi digitalnih tehnologija za decu KIBERone.

Školska godina samo što nije počela a vi niste otputovali nigde? Deca se dosađuju i željna su druženja i novih znanja. Ovog avgusta, iskoristite vreme...

Nakon 35 godina Toshiba potpuno prekida proizvodnju laptopa

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog sektora za PC računara prodao Sharpu Toshiba je tiho zatvorila svoju podružnicu za prenosnike,...

I Twitter u trci za kupovinu aplikacije TikTok

U trku za kupovinu američkog tržišta aplikacije za deljenje video sadržaja TikTok uključio se i Twitter, potvrđeno je Rojtersu, ali finansijski stručnjaci sumnjaju da...

Twitter priznao novi sigurnosni propust koji ugrožava korisnike Androida

Twitter će posebno obavestiti one korisnike koji su ugroženi. Samo nekoliko nedelja nakon što su pretrpeli ozbiljan hakerski napad koji je otkrio da su im...

Tramp zabranio transakcije sa TikTok-om i WeChat-om u SAD

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbe o zabrani transakcija sa vlasnicima aplikacija Vi čet (WeChat) i TikTok u SAD. TikTok je u vlasništvu BajtDensa...