Developeri Gmail-a mogli su slobodno čitati vaše e-mailove?

Iako su iz Gmaila poručili kako više neće “čitati” e-mailove korisnika, zaboravili su reći da tu mogućnost imaju developeri aplikacija.

Developeri koji su razvijali aplikacije za Gmail imali su neovlašćen pristup milionima e-mail poruka Gmailovih korisnika.

Kako je objavio Wall Street Journal, Google je dopustio kompanijama i developerima da vide privatne informacije i e-mail poruke korisnika Gmail servisa.

Problem je što inače aplikacije imaju pristup tim podacima, ali korisnici znaju da će tim podacima baratati softver. Ali, u ovom slučaju pristup su imale i osobe koje su radile na tim aplikacijama.

Iz Googlea ističu kako pristup daju samo proverenim developerima i uz izričit pristanak korisnika. Međutim, korisnici često nisu svesni da daju pristanak nekoj nepoznatoj osobi da čita njihove e-mailove.

Iz kompnija poput Return Path i Edison Software, koje se spominju kao kompanije čiji su developeri imali uvid u e-mailove Gmailovih korisnika ističu kako su te poruke koristili za treniranje algoritama za obradu podataka.

Iako je teško reći radi li se o sigurnosnom propustu od strane korisnika (koji su odobrili pristup) ili Gmaila (koji nije proverio ko će tačno imati pristup e-mailovima), okolnosti podsećaju na Facebook i aferu Cambridge Analytica.

Za razliku od Facebookove afere, za sad nema nikakvih dokaza da su e-mailovi korišćeni u nezakonite svrhe odnosno da su podaci korišćeni neovlašćeno.

Ako niste sigurni kojim ste sve aplikacijama dopustili pristup svom Gmail računu, jednostavnim klikom na ovaj link, možete proveriti i ukinuti pristup aplikacijama koje više ne koristite odnosno koje su sumnjive.

Izvor: WSJ

Pročitaj i:  Gmail ubacio @ simbol za tagovanje ljudi
Previous Article
Next Article

2 Replies to “Developeri Gmail-a mogli su slobodno čitati vaše e-mailove?”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Misao nedelje

Ko želi da napravi novac, najpre mora da ga potroši!

Pratite nas na Facebook-u

Video nedelje

Foto meseca

Reklame

SERVISI