Ovo je peti u nizu DesCon, jedinstveni multidisciplinarni skup i hakaton koji okuplja tehničku i stvaralačku internet zajednicu u Srbiji i regionu, a u cilju zajedničkog traganja za rešenjima mnogih problema, kao što su uređaji na Internet of Things mreži(IoT) i odgovorima o pitanjima bezbednosti na internetu koji će se održati od 5. do 6. oktobra tekuće godine u Impact Hub-u u Beogradu.

Ove godine, kao i prošle, tema je problem koji se tiče čitavog sveta i čovečanstva, tj. da li i kako tehnologija i novi izumi i nauka mogu pomoći u sprečavanju klimatskih promena i očuvanju životne sredine.

Biće predavanja, radionica poput Građanskog merenja kvaliteta vazduha.

Pored hakatona biće i puno raznih radionica, ali možda jedna od najbitnijih jeste ona pod nazivom “Vazduh građanima”, na kojoj će svi polaznici, koji se prijave, dobiti materijal za merač zagađenosti vazduha CO2 i PM 2.5, PM 1.0 i PM 10 česticama Klimerko(ClimAirCo) koji je započet kao projekat prošle godine, a potom u saradnji sa HakLab Beograd realizovan.

Polaznici radionice će taj uređaj poneti kući i podatke slati na sajt ka web aplikaciji koja će pokazivati vrednosti kvaliteta vazduha. Otvoreni podaci su bitni jer dopunjuju i pomažu rad državnih agencija koje takođe mere zagađenost vazduha.

Ulaz je besplatan za razliku od mnogih događaja koji se organizuju na našim prostorima.

#desc0n 5.0 – IoT i Globalno zagrevanje i zagađenost, hakaton
6 Oktobar 2019, Impact Hub Beograd © 2019 ph: vladimir opsenica

Inicijalna inspiracija potekla je iz želje za povezivanjem i jačanjem zajednica i težnji da se doprinose zajednici i sredini.

DesCon svojom egzistencijom poziva saradnike iz regiona i inostranstva i upoznaje ih sa talentovanim ljudima, jer imaju puno toga razmeniti i naučiti jedni od drugih.

Pre dve godine DesConu su se pridružili Bruce Sterling, Jasmina Tešanović, Lee Felsenstein(inženjer koji je napravio prvi personalni računar Osborne u Americi), a nadamo se u budućnosti i Voja Antonić… kada bude posećivao Beograd – kaže za čitaoce ITmagazina organizatorka DesCona gosp. Desiree Željka Milošević, kojoj se srdačno zahvaljujemo ovom prilikom na izdvojenom vremenu za čitaoce ITmagazina i želimo puno uspeha u daljem radu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime