Dark mode stiže i na Android

Jedna od velikih novih funkcija Googleovog updatea za Android 10, koja je sada dostupna na svim Pixel uređajima i sve većem broju ostalih Android telefona, je Dark Theme.

To je u osnovi tamni mod za celi vaš uređaj koji prelazi u paletu boja svih menija i gotovo svake izvorne Googleove aplikacije, uključujući YouTube i Chrome. Takođe funkcioniše s nekim aplikacijama treće strane poput Instagrama i Reddita – očekujte da će se i lista podržanih aplikacija proširiti s vremenom.

Pa zašto je to velika stvar? S obzirom da je vaš ekran najveći potrošač baterije telefona, ispuštanje manje svetla trebalo bi vam duže između punjenja. Google tvrdi da Dark Theme može “značajno smanjiti potrošnju energije” zavisno o tehnologiji ekrana uređaja koji koristite.

Google takođe kaže da Dark Theme poboljšava vidljivost za korisnike koji su osetljivi na jako svetlo ili one sa slabim vidom. Osim toga, uglavnom je dobra praksa da se izbegava sjajan ekran telefona u uslovima slabog osvetljenja i noću, pa bi moglo biti dobro upaliti ga uveče.

I na kraju, neki ljudi jednostavno više vole tamniji izgled svog telefona, pa bi mogli odlučiti da ga stalno pokreću.

Dark Theme je samo jedan mali deo Androida 10, koji se ranije nazivao Android Q. U ažuriranje se dodaju iOS-ova navigacija gestom, kontrola privatnosti i način fokusiranja koji isključuje obaveštenja.

Ali tu smo da vas naučimo kako koristiti Dark Theme na svom Android uređaju, a ako sledite korake u nastavku, to ćete moći učiniti s lakoćom.

Kako aktivirati tamni režim Android 10

Imate tri načina da omogućite Dark Theme: proći ćemo ih kroz sve dole, korak po korak.

Promenite sistemske postavke

Dark Theme možete omogućiti direktno iz postavki sistema. Sve što treba učiniti je da dodirnete ikonu postavki – to je mali zupčić na padajućoj traci s obaveštenjima – a zatim pritisnite “Display”.

Vide ćete preklopku za Dark Theme: dodirnite da biste je aktivirali i pokrenuli.

Brze postavke

Ako ne želite da se krećete kroz vaše postavke svaki put kada vam je potreban Tamni mod, postoji mnogo brža opcija koja uključuje prikvačivanje na svoja brza podešavanja, a to su velike pločice koje se pojavljuju kada povučete traku s obaveštenjima.

Da biste dodali Dark Theme u svoja brza podešavanja, povucite traku s obaveštenjima skroz dole dok ne ugledate veliku mrežu pločica. Možda ćete trebati da se dva puta spustite na traci s obaveštenjima. Zatim dodirnite ikonu olovke na dnu ladice

Pritisnite tipku za povratak da biste izašli. Sada možete uključiti Dark Theme povlačenjem trake s obaveštenjem i dodirom ikone.

(Samo za Pixel telefone): režim uštede baterije

Na telefonima Pixel, odabirom načina rada Štednja baterije na padajućoj traci s obaveštenjima automatski se omogućava Tamna tema.

Imajte na umu da takođe aktivirate svaku drugu mogućnost štednje baterije, što znači da onemogućavate svoju lokaciju i neke procese u pozadini.

Sada kada ste aktivirali Dark mode, možete uživati u svom novom izgledu i, potencijalno, poboljšanom veku trajanja baterije. Dark mode automatski će se primeniti na Googleove nativne aplikacije, uključujući Gmail, YouTube i Google Photos.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име