27.9 C
Novi Sad

Danilo Bilokapić: Zanat živi, najbitnije je imati ideju!

Danilo Bilokapić, osnivač je manje firme Drvce&Vrpce a pored pravljenja unikatnog nakita od drveta i smole bavi se i pravljenjem noževa.

Iako je nakon studija počeo da se bavi zanatom oštrenja noževa i pravljenjem unikatnih, u njemu je tinjao talenat i umetnost koji su samo čekali da izađu na površinu. Tako je objedinio svoju ljubav prema drvetu i počeo da se bavi i proizvodi unikatan nakit.

Posvećenost, ljubav prema zanatu, stalno usavršavanje i neprekidan rad, učinili su da Danilo iz svoje radionice prodaje širom zemlje svoje unikatne radove.

IT: Kako je tekao put od početne zainteresovanosti, preko učenja tehnike, pa do potpune posvećenosti izradie unikatnog nakita?

Danilo: Početkom 2018, posle bavljenjem raznim zanatskim delatnostima, surfujući po internetu, naišao sam na fotografije nakita koji su se razlikovali od svega do tad nama znanog.

IT: Kako si se informisao o novom zanatu?

Danilo: Informisao sam se preko raznih foruma, saznao sam da je u pitanju kombinacija drveta i epoxy smole, tada sam (teorijski) naučio tehniku izrade… Rešio sam, čisto iz hobija, da se oprobam u izradi istog, nabaviosam materijal(pošteno se namučivši) i krenuo sam u akciju. Već prvi izrađeni komadi su naišli na ovacije užeg dela familije, mi dobili vetar u leđa i sve ostalo je istorija…

Da li si na samom početku imao kupce?

Danilo: Pa iskreno da ti kažem nisam mislio da ću uspeti u ovom ali mojim trudim sam uspeo da napravim nekoliko komada nakita. Već prvi izrađeni komadi su naišli na divljenje užeg dela familije, pa sam tako dobio vetar u leđa i tako je sve krenulo…

IT: Šta je to što vaš rad razlikuje od drugih?

Danilo: Dakle mi ručno izrađujemo unikatni nakit(ogrlice, prstenje, minđuše) kombinovanjem plemenitih vrsta drveta i kvalitetne epoxy smole. U našoj paleti rukotvorina može se naći više kombinacija drveta i smole raznih boja.

IT: Koliko je vremena potrebno za izradu jednog predmeta?

Danilo: Količina utrošenih sati ne govori ništa o kvalitetu rada. Sam proces izrade je izuzetno spor u napredovanju, dugotrajna je priprema osnovnog materijala, dolaska do određenog oblika drveta, određene boje smole kao i oblika. Za jedan lančič ili narukvicu potrebno je od 3 do 5 dana rada, odnosno sve zavisi kakvu želju ima kupac.

0
- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: