Cortana može da se iskoristi za hakovanje računara

Cortana je Microsoftov digitalni asistent, koji je kompanija ugradila u svoj Windows 10 operativni sistem. Asistent je dizajniran kako bi se korisnicima pomoglo da obave različite zadatke.

Međutim, izgleda da Cortana ima i bag koji bi hakerima mogao da omogući da iskoriste asistent za hakovanje Windows 10 PC uređaja, na kojima je Cortana instalirana.

Ovo je otkrio istraživački tim kompanije McAfee, koji je primetio da aktiviranjem Cortane na zaključanom Windows 10 PC uređaju, hakeri mogu da prevare digitalnog asistenta da lansira kontekstualni meni, koji se potom može iskoristiti za izvršavanje delova koda.

Ovo znači da bi haker bio u mogućnosti da implementira maliciozni softver u PC, bez potrebe za otključavanjem računara, ili bi mogao da iskoristi bag za resetovanje lozinke Windows naloga, što znači da bi imao pristup računaru i njegovom sadržaju.

Ovaj problem je nastao zbog činjenice da, iako je račaunar zaključan, Cortana je uvek u pripravnosti i sluša potencijalne komande. Indeksiranje takođe znači da su fajlovi pristupačni u funkciji za pretragu koju Cortana koristi.

Dobra vest je da je Microsoft već ispravio ovaj problem svom Patch Tuesday ažuriranju, pa se onima koji žele da izbegnu nepotrebne probleme preporučuje instaliranje ove zakrpe.

Izvor: Ubergizmo

Pročitaj i:  Tri četvrtine Srba bi se radije odreklo gledanja televizije nego korišćenja telefona
Previous Article
Next Article

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Misao nedelje

Ko želi da napravi novac, najpre mora da ga potroši!

Pratite nas na Facebook-u

Video nedelje

Foto meseca

Reklame

SERVISI