16.8 C
Novi Sad

Chrome OS blokira USB pristup dok je ekran zaključan

Google će dodati novu bezbednosnu funkciju Chrome OS-u, operativnom sistemu kompanije Google. Na ovom operativnom sistemu rade Chromebook računari.

Nova funkcija, nazvana USBGuard, blokira pristup USB portu dok je ekran uređaja zaključan. Prema izvornom kodu Chrome OS-a koji je ranije ove nedelje primetio Chrome Stori, nova funkcija je trenutno dostupna u Chrome OS-u i očekuje se da će uskoro biti dostupna svima.

Kada se to desi, korisnici mogu da ga omoguće prateći sledeća uputstva OS-a Chrome: chrome://flags/#enable-usbguard

Svrha ove funkcije treba da sprečava da operativni sistem čita ili izvršava bilo koji kod kada je priključen uređaj zasnovan na USB-u, a ekran je zaključan. Google je iskoristio ovu predostrožnost da spreči napad. Rubber Ducky je dobro poznati izraz koji se koristi za opisivanje zlonamernog USB drajva koji kada se priključi na računar oponaša tastaturu i pokreće zlonamerne komande.

Varijacije, kao što su BadUSB, PoisonTap, USBdriveby ili USBHarpoon, pojavile su se na mreži, dopuštajući svakome da kreira svoj zlonamerni alat za napad baziran na USB-u. Činilac pretnje koji ima čak i privremeni pristup kompjuteru može da uključi jedan od ovih alata u računar dok je meta udaljena od svog računara i preuzima podatke ili ih zarazi malvarom.

Većinu ovih napada možete sprečiti tako što ćete onemogućiti USB port, a to je ono što Google čini dajući vlasnicima Chromebooka opciju koja onemogućava USB port dok su potpuno odsutni i uređaj je u zaključanom stanju.

Apple je u julu ove godine predstavio sličnu karakteristiku za iOS. iOS 11.4.1 je uključio novu funkciju koja je zahtevala od korisnika da otključaju svoj uređaj nakon sat vremena neaktivnosti pre nego što dozvoli bilo kakvu aktivnost preko USB porta.

Radovan Laćarak

- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: