Čelnici Googlea, Applea, Facebooka i Amazona odbacili optužbe za gušenje konkurencije

Vodeće tehnološke kompanije pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i uopšte zloupotrebu svoje tržišne prevlasti, uključujući i akvizicije rivala.

Čelnici četiri najveće američke tehnološke kompanije- Facebooka, Amazona, Googlea i Applea u sredu su pred Kongresom redom odbacili optužbe za monopol na digitalnom tržištu, gušenju konkurencije i pogodovanju demokratima u američkoj predsedničkoj kampanji.

Mark Zuckerberg iz Facebooka, Jeff Bezos iz Amazona, izvršni direktor Googlea Sundar Pichai i Appleov Tim Cook, čije kompanije imaju tržišnu vrednost od oko pet biliona dolara, u saslušanju putem višesatne videokonferencije, odgovarajući na pitanja zastupnika, odbacili su optužbe da su oštetili manje kompanije u online oglašavanju te poručili da podržavaju obe kampanje za američke predsedničke izbore.

Bilo je to njihovo prvo zajedničko saslušanje i prvi put da se Bezos pojavio pred zastupnicima.

Vodeće tehnološke kompanije pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i uopšteno zlouporabu svoje tržišne prevlasti, uključujući i akvizicije rivala. Konzervativci su takođe tvrdili da cenzurišu njihove političke stavove.

Tako je republikanac Jim Jordan optužio kompanije da onemogućavaju konzervativcima kontakt s pristašama, a prethodno je danas predsjednik Donald Trump zapretio da će “uneti pravdu” u glavne tehnološke kompanije kroz donošenje izvršnih uredbi.

Na Jordanovo pitanje hoće li Google pomoći demokratskom predsedničkom kandidatu Joeu Bidenu, Pichai je odgovorio: Podržavamo obe kampanje. Našem radu pristupamo nestranački.

Republikanski predstavnik Matt Gaetz pritisnuo je Facebookova Zuckerberga optuživši Facebookove moderatore za nepovoljne objave o konzervativcima, na što je Zuckerberg odgovorio da su oni neutralni. Želimo biti platforma za sve ideje, bez pristranosti, istaknuo je.

Demokrat David Cicilline, predsednik pododbora za zaštitu tržišnog uticaja, upozorio je da neke prakse vodećih kompanija imaju “štetan ekonomski učinak” te da njihova tržišna prevlast “ubija male poduzetnike”.

Tako je Google optužio za krađu online recenzija kompanije Yelp, na što je Pichai odgovorio kako bi želio znati pojedinosti na kojima se temelje takve optužbe. Ponašamo se prema najvišim standardima, poručio je te istaknuo da Google ne krade sadržaje kako bi pridobio korisnike.

Facebooka Mark Zuckerberg opravdavao je svoju dominaciju na području društvenih mreža tvrdnjom da je 2012. godine Instagram bio “sićušna aplikacija za deljenje fotografija”, a on je od nje napravio fenomen društvenih medija.

Bezos pak nije odbacio da Amazon koristi podatke trećih strana (prodavača) za kreiranje vlastitog plana pristupa kupcima, oprezno odgovorivši kako su vodili politiku protiv takvih pokušaja. Da smo otkrili da je to neko prekršio, preduzeli bismo akciju protiv njih, rekao je.

Appleov Tim Cook odbacio je optužbe za nepošten odnos prema konkurenciji i visoke provizije koje naplaćuje od kreatora aplikacija za App Store. S tim se ne slažem, rekao je i objasnio da se programeri natiču, a mogu pisati aplikacije i za Android ili Windows ili Xbox ili PlayStation.

0
- Advertisement -
Radovan Laćarakhttps://itmagazin.info
Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

PROČITAJ I

Fortnite izbačen iz Apple App Storea i Google Play Storea

Nakon što je Apple Epicovu igru nakon najnovije nadogradnje izbacio iz Apple Storea, Google je napravio istu stvar.

WiFi Mesh uređaj – za jak WiFi signal u svakom uglu velikog doma

Ukoliko imate veliku kuću ili stan, obezbedite podjednako dobar WiFi signal u svakom uglu vašeg doma, uz WiFi Mesh uređaj.

Regionalno istraživanje: Više od polovine potrošača u Srbiji smatra da je biometrijsko plaćanje brže i jednostavnije od upotrebe lozinki

Gotovo 50 odsto potrošača u Srbiji smatra biometrijsku identifikaciju bržim i jednostavnijim rešenjem od upotrebe lozinki prilikom potvrđivanja mobilnih plaćanja, pokazuje regionalno istraživanje kompanije...

Letnji intenzivni kursevi u školi digitalnih tehnologija za decu KIBERone.

Školska godina samo što nije počela a vi niste otputovali nigde? Deca se dosađuju i željna su druženja i novih znanja. Ovog avgusta, iskoristite vreme...

Nakon 35 godina Toshiba potpuno prekida proizvodnju laptopa

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog sektora za PC računara prodao Sharpu Toshiba je tiho zatvorila svoju podružnicu za prenosnike,...