Carlton tuži Epic Games zbog legendarnog plesa

Share

Već je nekoliko ljudi, uključujući i Alfonsa Ribeira, tužilo Epic Games zbog korišćenja njihovih plesnih pokreta u Fortniteu.

Čak i ako nikada niste pratili seriju “Princ iz Bel Aira”, koja je katapultirala glumačku i muzičku karijeru Willa Smitha, verovatno ste videli ili barem čuli za legendarni Carltonov ples iz ove serije. Njegov ples, kao i brojne plesne pokrete drugih poznatih muzičara i glumaca, “posudili” su iz kompanije Epic Games u najpopularnijoj igri današnjice Fortnite. Iako je igra besplatna, Epic Games zarađuje milione od prodaje virtualnih proizvoda, uključujući i – plesove.

Dok kompanija zarađuje veliki novac, ekipa koja je popularizovala načine plesa kakve koriste likovi u Fortniteu ne dobijaju nikakvu kompenzaciju, zbog čega su “pale” i prve tužbe.

Jedna od osoba koje su tužile Epic Games jest i Alfonso Ribeiro, glumac kojeg malo ko pozna pod pravim imenom, ali svima je dobro poznat kao Carlton Banks.

Bi će zanimljivo pratiti dalji razvoj situacije i koliko ove tužbe imaju smisla jer, kako napominju na stranici The Mary Sue, u SAD-u “individualni pokreti i plesni koraci ne mogu se zaštititi autorskim pravima”, ali kako je Carltonov ples postao deo kulture, pitanje je može li se tek tako koristiti u Fortniteu, bez ikakvih kompenzacija.

Koje su sve poznate plesove i pokrete, uključujući npr. i slavlje Elain iz Seinfelda, iskoristili u Fortniteu, pogledajte u priloženom video zapisu s YouTubea.

Izvor

Radovan Laćarak

Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *