Broj korisnika Facebook-a i WhatsApp-a u neverovatnom porastu

Share

Facebook je ostvario porast prihoda, profita i porast broja korisnika – broj mesečno aktivnih korisnika Fejsa iznosi 2,13 milijardi, a WhatsApp-a čak 1,5 milijardi

Usprkos teškoj godini koja je iza Facebooka te velikom smanjenju vremena koje korisnici provode na ovoj društvenoj mreži (reč o čak 50 miliona sati dnevno manje), investitori ove kompanije mogu biti zadovoljni s poslovnim rezultatima i prognozama za budućnost koje je s njima juče podelio Mark Zuckerberg.

Podatak o 50 miliona sati dnevno manje sigurno će zabrinuti deo investitora (ljudi su manje na Facebooku jer ova mreža više ne forsira toliko viralne video zapise na koje su korisnici gubili puno vremena), kao i nedavna najava šefa kompanije kako će se okrenuti dobrobiti korisnika, što će uticati na daljnje smanjenje vremena koje će oni provoditi na ovoj mreži, ali dok god je ostvarena zarada iznad očekivanja analitičara, zanemari će ove negativne trendove.

Povezivanje korisnika važnije nam je od maksimiziranja vremena koje korisnici provode na Facebooku, komentarisao je ove brojke Zuckerberg dodavši kako za ovu godinu ne žele da njihova društvena mreža bude samo zabavna za korišćenje, već se nada kako će doprineti dobrobiti korisnika i društva.

Povećanje prihoda i profita

U odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, Facebook je ostvario povećanje prihoda od skoro 50 posto te su prihodi tokom posljednja tri meseca prošle godine iznosili 12,9 milijardi dolara, dok je u istom razdoblju ostvaren profit od 4,27 milijardi dolara, što je povećanje od dvadeset posto u odnosu na poslednji kvartal 2016. godine. Što se broja aktivnih mesečnih korisnika tiče, on je porastao s 2,07 na 2,13 milijardi, dok je broj aktivnih dnevnih korisnika porastao na 1,4 milijarde.

Brojkama korisnika Facebooka treba dodati i broj korisnika WhatsAppa, platforme za komunikaciju koju je Zuckerberg pre nekoliko godina platio neverovatnih 19 milijardi dolara. Broj aktivnih mesečnih korisnika WhatsApp-a sada je porastao na 1,5 milijardi, dok broj dnevno poslanih poruka iznosi čak 60 milijardi, što je veliko povećanje u odnosu na 1,3 milijardi mesečnih korisnika koliko je ta brojka iznosila tokom prošlog leta.

Zahvaljujući ovim brojkama, akvizicija WhatsAppa svakim danom izgleda sve pametnije, napominju na Tech Cruncheu i podsećaju kako je nedavno predstavljena i verzija ove aplikacije namenjena poslovnim korisnicima čije će se korišćenje naplaćivati, barem velikim kompanijama.

Radovan Laćarak

Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *