Auto dijagnostika preko telefona? Evo kako!

Korak sa tehnologijom je teško uhvatiti kada znate koliko se brzo tehnologija razvija. Toliko novih aplikacija i naprava se svakodnevno pojavljuje da mogu proći pored Vas a da niste ni svesni koliko Vam mogu biti korisni. Upravo to je stvar i kada su u pitanju automobili. Mnogi ni ne znaju da potpuno samostalno bez pomoći automehaničara mogu da provere u kakvom im je stanju automobil.

Doduše ako je u pitanju neko pristojno i iole novo vozilo, a ne uobičajeni stari polovnjaci koje ljudi pokušavaju da prodaju samostalno ili sigurno kroz otkup polovnih automobila, a koji su i dalje dominatna vrsta automobila na putevima Srbije. Auto dijagnostika nikad nije bila lakša. Dobra vest je da možete izbeći posetu servisu radi računarske dijagnostike vozila. Evo kako.

Related Articles

OBD dijagnostika automobila je moguća i bez automehaničara

Pitate se kako? Tehnologija mobilnih telefona i drugih uređaja je veoma uznapredovala, pa pored mogućnosti da u toaletu gledamo klipove smešnih mačaka, telefoni nam omogućavaju da obavimo jako korisne aktivnosti. Pa je tako i auto dijagnostika dostupna preko pametnog telefona. Ironično je doduše to što brojne aplikacije

Postoje brojne aplikacije za auto dijagnostiku koje su dostupne korisnicma na klik. Pa evo kako proveriti stanje automobila i lagano odraditi dijagnostiku uz pomoć mobilnog telefona.

Šta vam je potrebno za samostalnu dijagnostiku?

Prvo vam naravno treba pametan telefon, android / iphone ili windows, u zavisnosti od aplikacije za koju se odlučite. Zatim vam je potreban OBD adapter, koji možete nabaviti i preko Interneta. Postoje dve vrste, žičani, koji se povezuje preko USB kabla i bluetooth verzija.

Nabavite bluetooth adapter, jer ne podržavaju sve aplikacije žičani. Korisnici kažu da jeftine kineske kopije rade dobro koliko i skuplje verzije adaptera. Kada ste nabavili svoj adapter, poslednji korak je da skinete aplikaciju. Postoji više aplikacija, neke su besplatne, dok se neke plaćaju, a siguran izbor bi recimo bio – Torquepro koji je ocenjen kao najbolja aplikacija koja košta manje od 4$.

Šta je uopšte OBD?

Pre nego što objasnimo sam proces dijagnostike, objasnićemo šta je OBD. Ukoliko ste kupili benzinac posle 2001. godine ili dizel nakon 2004., ti automobili proizvedeni u sebi imaju priključak za dijagnostiku automobila ispod kontrolne table (OBD II – On-board diagnostics II). Pre toga, sistem u upotrebi je bio OBD I, kojem je bilo moguće pristupiti samo pomoću specijalne aparature. OBD je vrsta računara koja prati emisije, kilometražu, brzinu i druge korisne podatke.

Ubrizgavanje goriva, sistem paljenja i ostali sistemi se na većini modernih automobila i kamiona upravljaju se pomoću jednog ili više računara. Ovi senzori prikupljaju podatke iz motora i drugih sistema na autu. Računari koriste podatke da bi naštelovali proces sagorevanja sa tačnim iznosom benzina i obezbedili pravilno paljenje za efikasno, čisto sagorevanje i maksimalnu snagu, nisku potrošnju goriva i nisko zagađenje. Postoje desetine senzora koje vrše merenja stvari kao što su:

  • obrtaji motora,
  • temperature vazduha i rashladne tečnosti,
  • radilice i
  • brzina na putu.

OBD je povezan sa lampicom za proveru motora, koju osvetljava kada sistem detektuje problem. U zavisnosti od problema lampica motora treperi svetli, ili se ugasi sama od sebe.

Mehaničari bi koristili te specijalne aparate da utvrde u čemu je problem. A sa OBD II sistemom, sada i sami možete da postanete doktor za automobile.

Ovako se radi auto dijagnostika

Nakon što ste instalirali aplikaciju, ubacite adapter, uđete u aplikaciju i povežete telefon sa adapterom. Nakon toga pojaviće vam se gomila podataka u zavisnosti od aplikacije. Parametri motora, temperatura, broj obrtaja, dinamamometar, brzinomer, emisija CO2, trenutna i prosečna potrošnja goriva. Takođe koristi GPS za kreiranje putnih dnevnika, koji vam pokazuju šta ste radili u svakom trenutku, da li ste vozili, zaustavljali se ili kočili.

Ako vam se upali lampica za proveru motora aplikacija će izvršiti analizu i izbaciće vam izveštaj sa kodovima određenih sistema u kojima postoji problem. Ti kodovi označavaju probleme koji su nastali. Preko aplikacije možete da saznate opis koda, tj. Koji problem je nastao i što je najbolje, kako da rešite taj problem!

Moderni automobili su danas više slični računarima nego mehaničkim mašinama, ako se nešto pokvari, najverovatnije ćete morati da zamenite komponentu. Na primer, pojavi vam se kod P0301, to ukazuje da nije došlo do paljenja na cilindru #1. P pokazuje da je kod u vezi sa pogonom,  0 ukazuje da je to opšti ili univerzalni kod. Dok 3 označi podsistem vezan za start motora, 01 se odnosi na specifičan cilindar. Što znači da je potencijalni problem u istrošenim svećicama, kalemu, ili nedostatku vakuma.

Zamenili ste svećice i konačno želite da prokleta lampica za proveru motora prestane da svetli? Samo jednim klikom možete da isključite lampicu. Ako se ponovo upali, znači da niste rešili problem, i probate nešto drugo. U suštini, isto što bi uradili u servisu.

Za kraj, ukoliko i dalje niste ubeđeni, raspitajte se među prijateljima da li imaju da vam pozajme adapter i preuzmite neku od besplatnih aplikacija. Najbolja besplatna aplikacija za android i IOS je OBD Car Doctor. Sa ovim znanjem ne morate više da brinete oko prevara u auto – servisima i naplati za probleme koji nisu ni postojali, možete sami utvrditi tačan problem i postati pravi doktor za automobile.

Imaš pitanje? Slobodno ga napiši u komentaru!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!