Image default
Mobilni

Auto dijagnostika preko telefona? Evo kako!

Korak sa tehnologijom je teško uhvatiti kada znate koliko se brzo tehnologija razvija. Toliko novih aplikacija i naprava se svakodnevno pojavljuje da mogu proći pored Vas a da niste ni svesni koliko Vam mogu biti korisni. Upravo to je stvar i kada su u pitanju automobili. Mnogi ni ne znaju da potpuno samostalno bez pomoći automehaničara mogu da provere u kakvom im je stanju automobil.

Doduše ako je u pitanju neko pristojno i iole novo vozilo, a ne uobičajeni stari polovnjaci koje ljudi pokušavaju da prodaju samostalno ili sigurno kroz otkup polovnih automobila, a koji su i dalje dominatna vrsta automobila na putevima Srbije. Auto dijagnostika nikad nije bila lakša. Dobra vest je da možete izbeći posetu servisu radi računarske dijagnostike vozila. Evo kako.

OBD dijagnostika automobila je moguća i bez automehaničara

Pitate se kako? Tehnologija mobilnih telefona i drugih uređaja je veoma uznapredovala, pa pored mogućnosti da u toaletu gledamo klipove smešnih mačaka, telefoni nam omogućavaju da obavimo jako korisne aktivnosti. Pa je tako i auto dijagnostika dostupna preko pametnog telefona. Ironično je doduše to što brojne aplikacijePostoje brojne aplikacije za auto dijagnostiku koje su dostupne korisnicma na klik. Pa evo kako proveriti stanje automobila i lagano odraditi dijagnostiku uz pomoć mobilnog telefona.

Šta vam je potrebno za samostalnu dijagnostiku?

Prvo vam naravno treba pametan telefon, android / iphone ili windows, u zavisnosti od aplikacije za koju se odlučite. Zatim vam je potreban OBD adapter, koji možete nabaviti i preko Interneta. Postoje dve vrste, žičani, koji se povezuje preko USB kabla i bluetooth verzija.

Nabavite bluetooth adapter, jer ne podržavaju sve aplikacije žičani. Korisnici kažu da jeftine kineske kopije rade dobro koliko i skuplje verzije adaptera. Kada ste nabavili svoj adapter, poslednji korak je da skinete aplikaciju. Postoji više aplikacija, neke su besplatne, dok se neke plaćaju, a siguran izbor bi recimo bio – Torquepro koji je ocenjen kao najbolja aplikacija koja košta manje od 4$.

Šta je uopšte OBD?

Pre nego što objasnimo sam proces dijagnostike, objasnićemo šta je OBD. Ukoliko ste kupili benzinac posle 2001. godine ili dizel nakon 2004., ti automobili proizvedeni u sebi imaju priključak za dijagnostiku automobila ispod kontrolne table (OBD II – On-board diagnostics II). Pre toga, sistem u upotrebi je bio OBD I, kojem je bilo moguće pristupiti samo pomoću specijalne aparature. OBD je vrsta računara koja prati emisije, kilometražu, brzinu i druge korisne podatke.

Ubrizgavanje goriva, sistem paljenja i ostali sistemi se na većini modernih automobila i kamiona upravljaju se pomoću jednog ili više računara. Ovi senzori prikupljaju podatke iz motora i drugih sistema na autu. Računari koriste podatke da bi naštelovali proces sagorevanja sa tačnim iznosom benzina i obezbedili pravilno paljenje za efikasno, čisto sagorevanje i maksimalnu snagu, nisku potrošnju goriva i nisko zagađenje. Postoje desetine senzora koje vrše merenja stvari kao što su:

  • obrtaji motora,
  • temperature vazduha i rashladne tečnosti,
  • radilice i
  • brzina na putu.

OBD je povezan sa lampicom za proveru motora, koju osvetljava kada sistem detektuje problem. U zavisnosti od problema lampica svetli, trepće ili se ugasi sama od sebe.

Mehaničari bi koristili te specijalne aparate da utvrde u čemu je problem. A sa OBD II sistemom, sada i sami možete da postanete doktor za automobile.

Ovako se radi auto dijagnostika

Nakon što ste instalirali aplikaciju, ubacite adapter, uđete u aplikaciju i povežete telefon sa adapterom. Nakon toga pojaviće vam se gomila podataka u zavisnosti od aplikacije. Parametri motora, temperatura, broj obrtaja, dinamamometar, brzinomer, emisija CO2, trenutna i prosečna potrošnja goriva. Takođe koristi GPS za kreiranje putnih dnevnika, koji vam pokazuju šta ste radili u svakom trenutku, da li ste vozili, zaustavljali se ili kočili.

Ako vam se upali lampica za proveru motora aplikacija će izvršiti analizu i izbaciće vam izveštaj sa kodovima određenih sistema u kojima postoji problem. Ti kodovi označavaju probleme koji su nastali. Preko aplikacije možete da saznate opis koda, tj. Koji problem je nastao i što je najbolje, kako da rešite taj problem!

Moderni automobili su danas više slični računarima nego mehaničkim mašinama, ako se nešto pokvari, najverovatnije ćete morati da zamenite komponentu. Na primer, pojavi vam se kod P0301, to ukazuje da nije došlo do paljenja na cilindru #1. P pokazuje da je kod u vezi sa pogonom,  0 ukazuje da je to opšti ili univerzalni kod. Dok 3 označi podsistem vezan za start motora, 01 se odnosi na specifičan cilindar. Što znači da je potencijalni problem u istrošenim svećicama, kalemu, ili nedostatku vakuma.

Zamenili ste svećice i konačno želite da prokleta lampica za proveru motora prestane da svetli? Samo jednim klikom možete da isključite lampicu. Ako se ponovo upali, znači da niste rešili problem, i probate nešto drugo. U suštini, isto što bi uradili u servisu.

Za kraj, ukoliko i dalje niste ubeđeni, raspitajte se među prijateljima da li imaju da vam pozajme adapter i preuzmite neku od besplatnih aplikacija. Najbolja besplatna aplikacija za android i IOS je OBD Car Doctor. Sa ovim znanjem ne morate više da brinete oko prevara u auto – servisima i naplati za probleme koji nisu ni postojali, možete sami utvrditi tačan problem i postati pravi doktor za automobile.

Imaš pitanje? Slobodno ga napiši u komentaru!

Related posts

Huawei Mate 20 Pro mogao bi imati zakrivljeni OLED ekran

Radovan Laćarak

HTC predstavlja ‘EXODUS 1’ – “Early access” verziju svog blockchain telefona

Radovan Laćarak

Apple predstavio tri nova iPhonea

Radovan Laćarak

16 0 komentara

Mirko Crepic 21. Januara 2018. at 17:58

Da li se ovo moze koristit za dijagnostiku preko android telefona, molim za odgovor, hvala. Mirko Crepic – https://www.robaizkine.com/collections/auto-dijagnostika-i-oprema/products/elm327-bluetooth-univerzalna-auto-dijagnostika

Reply
Vladimir Jovanović 22. Januara 2018. at 01:14

Pozdrav,

Trebalo bi da može, pošto piše: “Radi sa svim vozilima koji podržavaju OBD2 protokol (većina automobila posle 1996)”

Reply
dejan 19. Jula 2018. at 09:25

kada trazim da dodam neki parametar na pocetnu stranu pojavljuje mi se znak pitanja -dali je to kvar ili ne registruje taj nsenzor (boost) konkretno

Reply
Radovan Laćarak 19. Jula 2018. at 12:27

Zdravo Dejane, koliko sam ja upoznat deluje mi da ne registruje određeni senzor i da ne može da povuče informacije. Svakako ću proveriti pa ti šaljem na mail sve.

Reply
Igor 17. Novembra 2019. at 21:13

Preko OBD uređaja pojavila mi se greška P2202 i P0546.
Preko interneta sam pronašao da treba da se zameni lambda sonda.Zamenio sam 1. i 2.sondu i ista priča.Opet se upalila lampica da je problem sa sondom.Verovatno bih trebao da zamenim i treću sondu?
Majstor mi kaže da je problem do lošeg goriva.

Igor

Reply
Živojin 1. Avgusta 2018. at 01:24

Kako se može nabaviti OBD2 i gde kao i po kojoj ceni

Reply
Mate Ban 5. Maja 2019. at 11:19

imam renault kango 1,4 benzinac 1988 g pokuša sam spojiti ali izgleda da ne može aplikacija ga ne prepoznaje kad uštekam OBD 2 SVITLI CRVENO

Reply
Radovan Laćarak 6. Maja 2019. at 14:29

Zdravo Mate, proveriću zašto aplikacija ne može da prepozna pa ti javim čim saznam više informacija.

Reply
Ante 9. Juna 2019. at 15:09

Dali je to preko aplikacije potpuno sigurno za auto???

Reply
Radovan Laćarak 10. Juna 2019. at 11:11

Naravno.

Reply
Lazar Slepčević 27. Avgusta 2019. at 13:03

Da li je moguće preko neke aplikacije na mobilnom uraditi dijagnostiku na Audi 100 C4 2.5 tdi? Pošto on ima OBD1

Reply
Radovan Laćarak 6. Januara 2020. at 21:12

Zdravo. Koliko ja znam može

Reply
Nenad 3. Marta 2020. at 10:40

Pozdrav, imam pežo 106, 98.godina, ne znam gde se uključuje obd i da li radi na ovom autu, kao i to šta sve mogu da sredim preko obd-a!?
Hvala!

Reply
Jovica 24. Aprila 2020. at 17:46

Molim da mi odgovorite, da li se problem moze očitati na srpskom jeziku da ne bih kodove tražio po internetu…… Hvala

Reply
Vasilije 7. Maja 2020. at 16:32

Kako da iskontrolišem stvarno predjenu kilometražu na yimi 2005 god. Hvala

Reply
Josip 27. Novembra 2020. at 11:48

Imam Smart 2001 godište. Koji odb ide za njega?

Reply

Leave a Comment