Kako se internetom šire nepotvrđene informacije da Microsoft odustaje od svog poslednjeg internet pregledača “Edge”, veruje se da će Microsoft zameniti svoj “Edge” internet pregledač za projekat otvorenog koda. Naime, Microsoft planira da “Edge” zameni za Chromium projekat, to je isti onaj projekat koji koristi najpopularniji internet pregledač od Google-a, “Google Chrome“. Chromium je open-source (otvoren kod) internet pregledač i internet pregledači kao što su Opera i Vivaldi su zasnovani upravo na ovom projektu.

edge_meme

Zašto?

Imajući u vidu i da pored bezbrojnih reklama koliko je Edge “super i odličan”, Microsoft nikako nije uspeo da ubedi korisnike Windows Operativnog Sistema da aktiviraju Edge kao svoj podrazumevani internet pregledač. Google Chrome ne prestaje da drži dominantnu poziciju na listi top internet pregledača, s toga je Microsoft odlučio da ugasi svoj internet pregledač zauvek.

Dobra vest za web programere

Budući da će nov internet pregledač biti zasnovan na Chromium projektu, to znači da web programeri više neće morati da prave svoju web aplikaciju kompatabilnom sa Internet Explorer-om, pardon Edge-om. Kada programeri pišu svoju aplikaciju, njihov kod radi savršeno sa Google Chrome-om, Firefox-om, Operom, ali jedino na Internet Explorer, pardon Edge ima uvek nešto što ne radi, a sasvim normalno radi na svim ostalim internet pregledačima.

2 KOMENTARA

 1. Kakve debilcine.
  Pa j**** mu misha, valjda trebaju NESTO da imaju da im radi kao pregledac.
  Nek ugase i Vindovs, najbolje, i nek se predje na Linuks za desktop
  al onda tek kreće čupanje za kosu.

  Mislim držim Linuks 12 godina vec mesto Vindovsa ali drumovi ce poželet Vindovsa al vindovsa (i MS Ofisa) nigde biti neće…

  • Bile su neke priče da će Microsoft open sourceovati Windows. Oni svakako nemaju nikakvu zaradu od Windows-a, svega 2, 3% od celokupnog prihoda za Microsoft proizvode. Da li će zaista pretvoriti Windows u otvoreni kod, to ćemo videti. Mada to bi bilo najbolje, jer za običnog korisnika to znači besplatan Windows, a za naprednije korisnike to znači brže performanse, nema reklama, više verzija Windows-a, nema špijuniranja, itd.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime