Apple predstavio tri nova iPhonea

0
44

Iako su neke glasine govorile kako bi Apple mogao malo popustiti oko cena, to se nije dogodilo tako da je osnovna cena najvećeg modela čak 1099 dolara.

Sve glasine o kojima smo čitali proteklih dana i meseci pokazale su se tačnima – Apple je danas predstavio tri nova modela iPhonea kao i novu generaciju Apple Watcha koji će, kao i njihovi prethodnici, privući milione zaljubljenika u ovu kompaniju i njihovu tehnologiju.

Nakon prošlogodišnjeg modela X s OLED ekranom za ovu godinu Apple je predstavio dva uređaja s OLED ekranima – iPhone XS s 5,8 inčnim ekranom kao i najveći iPhone do sada, model iPhone XS Max s ekranom dijagonale čak 6,5 inča. Uz ekran od ruba do ruba, dimenzije ovog uređaja slične su kao i dimenzije prošlogodišnjeg modela 8 Plus koji ima dijagonalu ekrana od “samo” 5,5 inča.

Appleovi telefoni su “naj” u svemu

Tokom predstavljanja novih modela Tim Cook i Phil Schiller stalno su naglašavali kako su ovi telefoni “naj” u svemu pa su tako XS i XS Max najlepši modeli njihovih telefona, dolaze s najsnažnijim čipom na smartphoneu, imaju najbržu autentifikaciju i najsigurniji identifikaciju putem lica u odnosu na ostale pametne telefone, kamera je najpopularnija na svetu itd.

Iz Apple su poseban naglasak stavili na dve stvari – čip i kameru. Novi 7nm A12 Bionic čip sa 6-jezgarnim procesorom 15 je posto brži u odnosu na prošlogodišnji procesor koji pokreće model X, potrošnja je 40 posto manja, dok je lansiranje aplikacija 30 posto brže. Grafički procesor čak je 50 posto brži, što bi trebalo oduševiti gamere, a treba spomenuti i stereo zvučnike koji će dati novu dimenziju uživanju u muyici, filmovima i igrama. Unapređen je i Face ID koji ima još napredniju tehnologiju i senzore kao i brže algoritme tako da je i otključavanje telefona još brže i sigurnije.

Više od samih brojki i izraza koje smo večeras čuli, dojmile su nas se fotografije snimljene ovim uređajima koje je Apple prikazao i koje su zaista prekrasne. Oba modela sa zadnje strane imaju dve 12MP kamere s optičkom stabilizacijom, dok se s prednje strane nalazi 7MP kamera. Osim samih kamera, za superiornu kvalitetu fotografija bitan je i čip kao i softver za obradu te Apple pri fotografisanju i obradi koristi i neural engine za još bolje i kvalitetnije fotografije.

Takođe, novost je i Smart HDR, opcija koja povezuje više fotografija u jednu s naglašenim detaljima i senkama za još lepše rezultate, a osim još boljeg bokeha, odnosno snimanja fotografija s još boljim pozadinskim osvetljenjem,  velika novost na Appleovim telefonima jeste i kontrola dubinske oštrine, odnosno zamućenja pozadine nakon fotografiranja, kada je slika već sačuvanau telefonu.

Baterija na novim telefonima trebale bi trajati 30 minuta duže (XS), odnosno sat i po duže u odnosu na model X, a ovo su prvi Appleovi Dual SIM uređaji – ali, ne na tradicionalan način jer ima mesta za samo jednu karticu, dok je druga eSIM (koja zavisi od mobilnog operatera).

Najskuplji iPhone do sada

Ovog puta nismo imali još jednu stvar, nego još jedan iPhone – model XR dolazi sa 6,1 inčnim Retina Liqid LCD-om koji se proteže od ruba do ruba te takođe koristi Face ID za otključavanje. Čip koji ga pokreće isti je kao i na XS/XS Max modelima, ima jednu 12MP kameru s kojom se, zahvaljujući kombinaciji naprednog hardvera i softvera mogu snimati fotografije sa zamućenom pozadinom, ima napredni bokeh i naknadnu kontrolu dubinske oštrine.

Ovo su sve manje-više stvari koje smo znali i pre te nas je najviše zanimala cena ovih telefona te se pokazalo da su neke glasine kako će Apple malo popustiti s cenama neistinite tako da bi pored svih “naj” koje smo večeras čuli mogli dodati i – najskuplji iPhone do sada.

Model XR prodava će se za 749 dolara (osnovna verzija sa 64GB), a u prodaji će se pojaviti 26. oktobra, dok će od 21. septembra po početnoj ceni od 999 dolara za XS, odnosno 1099 dolara za XS Max biti dostupni modeli s OLED ekranima.

Apple Watch Series 4

Kao što se i najavljivalo, nova generacija sata sada dolazi s većim ekranom pri čemu se veličina samog sata nije se povećala, već je ekran sada povećan skroz do rubova te je blago zaobljen uz rubove. Sat je tanji, ali sva nova tehnologija i veći ekran nisu uticali na smanjenje trajanja baterije koja bi, kao i prošlogodišnji model, trebala izdržati celi dan.

Izvor: Zimo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here