Blog Istaknuto

Aplikacija za otkrivanje opasnih hemikalija u proizvodima

Od potrošača u Srbiji prvi put se traži konkretna akcija koja bi pomogla da na tržištu ubuduće bude sve manje proizvoda koji u sebi sadrže potencijalno opasne hemikalije, prenosi Politika.

Osvešćivanju kupaca mogla bi da pomogne aplikacija za mobilne telefone Scan4Chem, preko koje će korisnici moći da saznaju da li roba na rafovima sadrži neku od 201 supstance koje izazivaju zabrinutost po kriterijumima EU, piše Politika.

Ova aplikacija je već dostupna za korišćenje, a deo je projekta koji u Srbiji sprovodi Alternativa za bezbednije hemikalije (Alhem), uz još 20 evropskih organizacija koje predvodi Državna agencija za životnu svojinu Nemačke. Ova organizacija okuplja hemičare i stručnjake koji imaju iskustva sa upravljanjem opasnim hemikalijama.

Kako su objasnili u ovoj organizaciji, bitno je da korisnici što češće skeniraju barkod proizvoda (ili unošenjem podataka dostupnih na deklaraciji) i na taj način pošalju snabdevaču ili proizvođaču upit o tome da li sadrži neku od opasnih hemikalija.

Aplikacija se istovremeno pojavljuje na 13 jezika, od kojih je Srbija jedina zemlja van EU koja je uključena u ovaj projekat za ostvarivanje prava građana koji imaju pravo da bi biraju zdravu robu kada kupuju.

Related posts

Šta je transfer domena i kako pripremiti domen za transfer?

Radovan Laćarak

Svakom desetom gejmeru nekada su ukradeni lični podaci

Radovan Laćarak

Svetski brend Spaces dolazi u Beograd

Radovan Laćarak

Leave a Comment