Prepoznavanje lica i blokiranje pristupa clipboardu biće samo neki od aduta operativnog sistema kojime će Google i ove godine konkurisati Appleu

Android Q je sve bliže, što znači da polako ali sigurno neslužbeno saznajemo o njegovim brojnim opcijama. Jedan od pouzdanijih izvora informacija, poznata stranica XDA Developers, objavila je vest o novim dozvolama koje uvodi Android Q, s time da neke od njih pružaju dodatnu zaštitu korisničkim podacima.

Najzanimljiviji novitet je dodatni sloj zaštite clipboarda koji ovog puta sprečava aplikacije da pristupaju sačuvanom sadržaju. Podsetimo, do danas su aplikacije mogle pristupiti sadržaju u pozadini, što znači da su se mogle domoći osetljivih informacija poput lozinki. Nova dozvola koju uvodi Android Q spreči će aplikacije od pristupanja u pozadini, dok u isto vreme pruža pristup aplikacijama koje je razvio proizvođač sistema.

Prepoznavanje lica

XDA takođe navodi da je pronašao kod vezan uz prepoznavanje lica vrlo sličan Appleovom sistemu Face ID. Neki Androidi već sada mogu koristiti funkciju prepoznavanja lica, ali uvođenje iste u osnovni Android zahteva određenu količinu rada i vremena. Ako Google prepoznavanje lica odluči podržavati na nivou operativnog sustava, svaki telefon koji ima optičke senzore moći će koristiti spomenuti sigurnosni sistem.

Naravno, sve navedeno još je na nivou glasine, što znači da je najbolje čekati Googleovu službenu potvrdu uvođenja novih opcija. Kako god okrenuli, više ćemo saznati tokom skorašnje Googleove developerske konferencije.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime