Amerikanci razmišljaju o zabrani kineske aplikacije TikTok

Mike Pompeo poručio je Amerikancima da mogu preuzeti TikTok na svoje telefone “samo ako žele da njihove privatne informacije završe u rukama kineske komunističke partije”.

Jedan od sledećih koraka koji bi američka vlada mogla poduzeti protiv Kine jest zabrana korišćenja kineskih mobilnih aplikacija, uključujući i TikTok. Kako je u nedavnom intervjuu naglasio američki državni tajnik Mike Pompeo, to je nešto o čemu se ozbiljno razmišlja, iako konačna odluka još nije donesena. Kina je ionako već godinama na Trumpovu radaru, a situacija se dodatno pogoršala nakon što je stavio Huawei na crnu listu kompanija s kojima kompanije iz SAD-a ne smeju sarađivati.

Nakon zabrane korišćenja kineskog hardvera, sledeći korak mogao bi se odnositi na zabranu korišćenja softvera “made in China”. U spomenutom intervjuu Pompeo je Amerikancima poručio da mogu preuzeti TikTok na svoje telefone samo ako žele da njihove privatne informacije završe u rukama kineske komunističke partije.

Američki političari već duže vreme kritikuju TikTok, aplikaciju koju je razvila kompanija ByteDance. Kako je reč o kineskoj kompaniji, oni je smatraju pretnjom nacionalnoj sigurnosti zbog potencijalne povezanosti s vladajućom partijom s kojom, smatraju neki, možda sarađuju i dele obaveštajne podatke.

Odgovor iz TikToka na te optužbe jest to da oni rade odvojeno od ByteDancea te da su njihovi centri podataka smešteni izvan Kine i ne podležu kineskim zakonima. Podaci o američkim korisnicima sačuvani su na lokacijama u samom SAD-u, a bekapovani su u Singapuru, zbog čega smatraju da su kritike o pretnji nacionalnoj sigurnosti u potpunosti neosnovane.

Osim u SAD-u TikTok, ali i brojne druge poznate kineske aplikacije imaju velikih problema i u Indiji, u kojoj je već najavljena zabrana njihova korišćenja. Razlog je, kako su naveli iz indijske vlade, zabrinutost zbog prenosa podataka o njihovim korisnicima na servere izvan Indije, što predstavlja pretnju nacionalnoj sigurnosti, nezavisnosti i odbrani Indije. Takva je situacija “zabrinjavajuća i zahteva hitne mere”, odnosno zabranu. Osim TikToka, zabrana se odnosi na gotovo 60 aplikacija, uključujući Weibo i WeChat.

Izvor: CNN

0
- Advertisement -
Radovan Laćarakhttps://itmagazin.info
Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

PROČITAJ I

Fortnite izbačen iz Apple App Storea i Google Play Storea

Nakon što je Apple Epicovu igru nakon najnovije nadogradnje izbacio iz Apple Storea, Google je napravio istu stvar.

WiFi Mesh uređaj – za jak WiFi signal u svakom uglu velikog doma

Ukoliko imate veliku kuću ili stan, obezbedite podjednako dobar WiFi signal u svakom uglu vašeg doma, uz WiFi Mesh uređaj.

Regionalno istraživanje: Više od polovine potrošača u Srbiji smatra da je biometrijsko plaćanje brže i jednostavnije od upotrebe lozinki

Gotovo 50 odsto potrošača u Srbiji smatra biometrijsku identifikaciju bržim i jednostavnijim rešenjem od upotrebe lozinki prilikom potvrđivanja mobilnih plaćanja, pokazuje regionalno istraživanje kompanije...

Letnji intenzivni kursevi u školi digitalnih tehnologija za decu KIBERone.

Školska godina samo što nije počela a vi niste otputovali nigde? Deca se dosađuju i željna su druženja i novih znanja. Ovog avgusta, iskoristite vreme...

Nakon 35 godina Toshiba potpuno prekida proizvodnju laptopa

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog sektora za PC računara prodao Sharpu Toshiba je tiho zatvorila svoju podružnicu za prenosnike,...