Američki senator iz redova demokrata Čak Šumer pozvao je FBI i Saveznu trgovinsku komisiju (FTC) da sprovedu istragu o aplikaciji za promenu lica na fotografijama – FaceApp, koja je razvijena u Rusiji, javljaju američki mediji.

“Viralna aplikacija za pametne telefone zahteva potpun i nepovratan pristup ličnim fotografijama i podacima, što može uzrokovati rizik po nacionalnu bezbednost i privatnost miliona američkih građana”, naveo je Šumer u pismu direktoru FBI Kristoferu Vreju i predsedniku FTC Džou Simonsu, prenosi Rojters.

Pismo je usledilo nakon što je u sredu Nacionalni komitet demokrata (DNC) upozorio učesnike predsedničke kampanje 2020. da obrišu aplikaciju, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na izveštaj CNN-a.

DNC je bio meta napada ruskih hakera uoči predsedničkih izbora 2016. godine, kao deo kampanje pokušaja mešanja u glasanje, podseća Fajnenšel tajms.

FaceApp je razvila ruska kompanija Wireless Lab, a lansirana je 2017. godine. Postala je viralna ove nedelje nakon što je predstavljen alat koji omogućava korisnicima da promene izgled lica u smislu kako bi mogli da izgledaju kad budu stariji.

Tekst preuzet u potpunosti sa sajta N1

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime