Još jednom, Amazon Web Services je činio veliki deo Amazonovih operativnih prihoda, iako biznis u oblaku donosi relativno mali deo prodaje.

Amazon je objavio svoj prvi kvartalni finansijski izveštaj u četvrtak, s boljim od očekivanih zarada i prihoda u skladu s tržišnim procenama. Amazon Web Services je činio samo 13% prihoda od Amazon Q1 prihoda, ali je cloud biznis privukao skoro polovinu operativnih prihoda kompanije.

Neto prihod Amazona u Q1 iznosio je 3,6 milijardi dolara, ili 7,09 dolara po deonici, u poređenju s neto prihodom od 1,6 milijardi dolara, ili 3,27 dolara po deonici, u prvom kvartalu 2018. godine. 59,7 milijardi dolara.

Analitičari su očekivali zaradu od 4,72 dolara po donici na prihod od 59,65 milijardi dolara.

AWS je imao 7,7 milijardi dolara u prodaji, sa stopom rasta od 41% u odnosu na prethodnu godinu. Operativni prihod oblaka je iznosio 2,2 milijarde dolara za kvartal. U konferencijskom pozivu od četvrtka, Amazon CFO Brian Olsavsky izjavio je da AWS sada ima godišnju stopu od preko 30 milijardi dolara. On je istakao pobedu AWS-ovih klijenata za kvartal, uključujući i ugovore sa Volkswagen-om, Ford-om, Lyft-om i Gogo-om.

“Šire gledano, vidimo nastavak zamaha u migracijama preduzeća”, rekao je on. “Ljudi brže prenose svoje radno opterećenje na AWS.”

Kao što je tehnološki analitičar Patrick Moorhead napomenuo, rast prihoda od AWS-a u odnosu na prethodnu godinu od 2,25 milijardi dolara je veći od većine ukupnih kvartalnih prihoda od oblaka.

“AWS voz ne izgleda da će se uskoro zaustaviti”, rekao je Moorhead u izjavi za ZDNet. Njegov rast, rekao je on, “je dokaz rastućeg tržišta, ali i AWS održive konkurentnosti sa smanjenim funkcijama smanjenja troškova, mnoštvom mogućnosti za računanje, skladištenje, umrežavanje i baze podataka, kao i pobedu u ključnim područjima veštačkog učenja.”

U međuvremenu, Amazon u Severnoj Americi je u Q1 prodao 35,8 milijardi dolara, sa stopom rasta od 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, i operativnim prihodom od 2,3 milijarde dolara.

Međunarodno poslovanje donelo je prodaju od 16,2 milijardi dolara i operativni gubitak od 90 miliona dolara.

Oglašavanje je još jedan brzo rastući izvor prihoda za Amazon. Usluge oglašavanja su primarni pokretač prodaje u Amazonovoj kategoriji “Ostalo”, koja nije zvanični poslovni segment. Amazon je rekao da je kategorija porasla za 34 odsto u prvom kvartalu kako bi ostvarila 2,7 milijardi dolara neto prodaje.

U drugom kvartalu Amazon očekuje neto prodaju između 59,5 i 63,5 milijardi dolara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here