Direktor najpoznatije online prodavnice na svetu Amazon, Džef Bezos, upozorio je ranije ove godine svoje investitore da se pripreme za moguće gubitke tokom drugog kvartala, zbog epidemije koronavirusa.

Tada je planirano da se zbog epidemije potroši oko četiri milijarde dolara, a da se potencijalni gubitak svede na oko 1,5 milijardu dolara. Drugi kvartal je prošao, na red dolaze finansijski izveštaji, a oni pokazuju totalno drugačiju sliku od navedene.

Iako je epidemija koronavirusa izmenila kompletno sliku planete Zemlje i ljudskog ponašanja, Amazon je u odnosu na 2,6 milijardi u 2019. godini, u drugom kvartalu ove godine inkasirao 5,2 milijarde dolara. Ova impresivna brojka dolazi nakon što je kompanija potrošila više od četiri milijarde dolara na ono što Bezos opisuje kao troškove povezane sa COVID-19 epidemijom, kako bi se sačuvali zaposleni i isporučili proizvodi kupcima.

Kompanija Amazon je od marta otvorila 175.000 radnih mesta, od čega oko 125.000 sa stalnim zaposlenjem. Za donacije Black Lives Matter izdvojila je oko 27 miliona dolara, ali oko 8,5 miliona dolazi od zaposlenih. Podeljen je jednokratni bonus od 500 miliona dolara radnicima i partnerima.

Izuzetno je retko videti da kompanije funkcionišu dobro tokom epidemija, što je bio slučaj sa Amazonom. Bezos očekuje da će kompanija u trećem kvartalu potrošiti još oko dve milijarde dolara na troškove povezane sa epidemijom koronavirusa.

Izvor: PC Press

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име