AI spasit će korisnike od lažnih profila na Tinderu i drugim stranicama za upoznavanje

0
41

Lažni profili veliki su problem za društvene mreže i korisnike stranica i servisa za upoznavanje poput Tindera ili Match.com-a.
Danas je na internetu teško prepoznati pravu stvar od “lažnjaka” – počevši od lažnih vesti preko tzv. deepfake video zapisa pa lažnih profila na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje koji su ponekad savršeno napravljeni i zaista je teško prepoznati da se ne radi o pravoj osobi, već o izmišljenom profilu. U nekim slučajevima takve profile rade trolovi koji traže zabavu, ali često su u pitanju prevaranti s puno opasnijim namerama.

Npr. osobe koje se kriju iza lažnih profila mogu se povezati sa stvarnim osobama putem interneta, steći njihovo poverenje i nakon nekog vremena od njih tražiti intimne fotografije s kojima će ih naknadno ucenjivati. Također, veliki problem je i tzv. catfishing, odnosno prevara čiji je cilj iznuđivanje novca od drugih osoba.

Prevarant koji se krije iza lažnog profila, nakon perioda upoznavanja i sticanja poverenja, od žrtve prevare zatraži novac, pri čemu nije reč o uceni, već u slučaju da žive u drugoj državi zatraže novac za avionsku kartu ili nakon nekog vremena počnu pričati o finansijskim problemima, poslovnim prilikama za koje su im potrebne investicije i slično.

Rešenje za ovaj problem, odnosno rešenje za prepoznavanje lažnih profila leži u – veštačkoj inteligenciji. Naime, naućnici sa univerziteta u Warwicku razvili su algoritam koji može prepoznati takve prevare te su istrenirali veštačku inteligenciju da, tražeći lažne profile, “razmišlja poput ljudi”. Algoritam su trenirali s postojećim lažnim profilima te je AI prepoznao neke ponavljajuće elemente koji ukazuju da je potencijalno reč o lažnom profilu. Npr. lažni profili mogu koristiti isti telefonski broj ili IP adresu, ukradene fotografije ili biografije drugih korisnika te koriste iste obrasce pri pisanju poruka, slične kao i u spam mailovima.

Nakon skeniranja svih lažnih profila, algoritam je svoje “znanje” koristio za pretragu profila sa stranica za upoznavanje –  algoritam je pogrešio u jedan posto slučajeva pri označavanju profila, odnosno jedan posto profila koje je označio lažnima, bili su pravi profili.

Cilj naučnika u budućnosti je dodatno usavršavanje algoritma te njegovo korišćenje na servisima poput Tindera i sličnih – s obzirom na to da je prošle godine finansijska šteta nastala ovakvim prevarama iznosila više od 140 miliona dolara, jasno je koliko bi veštačka inteligencija mogla pomoći i uštedeti novca.

Izvor: Daily Mail

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here