7 saveta kako sigurno kupovati poklone na internetu

0
18

Nemojte dopustiti da vam zbog neopreznosti tokom praznika društvo, umesto prijatelja i porodice, rade bankari i policija.

Svi oni koji kupuju poklone u poslednji čas često svoju kupovinu obavljaju na internetu. Uz toliko različitih internet prodavnica i servisa, ne iznenađuje da se uz legalne i sigurne, provuku i neki manje legalni i nesigurni.

Kako biste i ovih praznika uživali u sigurnoj kupovini (pogotovo kad počnu rasprodaje), donosimo vam kratki vodič za sigurnu kupovinu na internetu.

Kupujte na proverenim internet stranicama
Ponekad “najbolje ponude” dolaze sa skrivenim malwareom. Ostanite sigurni za vreme online kupovine– posećujte samo renomirane i pouzdane web-lokacije (proverite da li sistem plaćanja siguran pre unosa vaših ličnih podataka –web-adresa treba započinjati s „https“ te pored ima oznaku zaključanog lokota „“), a aplikacije preuzimajte samo na službenim prodavnicama aplikacija.

Proveravajte bankovne izvode
Pratite svoje mesečne bankovne izveštaje i pregledajte svoje kupovine na mreži kako biste bili sigurni da ne postoje nepoznati troškovi. Ako primetite bilo kakve troškove koje niste napravili – bez obzira na to jesu li veliki ili mali – odmah se obratite svojoj banci.

Budite upoznati s najnovijim vrstama prevara
Mnoge prevare ciljaju božično doba kako bi iskoristile tradiciju dobrotvornog davanja. Važno je da prepoznate kad neko pokušava prikupiti vaše lične podatke putem društvenog inženjeringa. Upoznajte najčešće sheme prevara i društvenog inženjeringa, kao što je phishing – i kako ih izbeći.

Omogućite proveru u 2 koraka (2FA)
2FA pruža dodatni sloj verifikacije koja jača sigurnost vašeg računa, zbog čega je teže provaliti u njega. 2FA je dostupan za poslovne, ali i mnoge lične račune, poput e-pošte, društvenih mreža, bankarstva itd.

Povezujte se sigurno
Koristite samo Wi-Fi veze koje zahtevaju prijavu. Ako morate koristiti besplatni ili javni Wi-Fi, nemojte preuzimati niti deliti lične ili osetljive podatke. Pričekajte dok ne dobijete sigurnu Wi-Fi vezu ili koristite prenos podataka vezu uređaja kako biste pristupili osetljivim informacijama ili kupovali na mreži.

Izbegavajte objavu ličnih podataka na društvenim mrežama
Znati da ste daleko od kuće možda je jedina informacija koju provalnici trebaju kako bi krenuli u akciju. Pregledajte i upoznajte se s osnovama oversharing objavljivanja na društvenim mrežama kako biste izbegli opasnosti.

Pratite svoje uređaje
Budite oprezni! Znajte gde su vaši uređaji u svakom trenutku. Na njima je sačuvano mnoštvo poverljivih informacija – poverljivi dokumenti, bankovni podaci, računi društvenih medija, lozinke, računi e-pošte, itd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here