7 pametnih načina da iskoristite vaš stari iPhone

Share

Kupili ste novi iPhone i pitate se šta da radite sa starim? Naravno, jedno od rešenja može da bude da ga prodate ili poklonite nekom. Međutim, ima puno kreativnih načina da upotrebite vaš stari iPhone uređaj tako da vam još dugo bude od koristi. Pre svega, nije na odmet da vam se stari telefon nađe pri ruci kao rezerva, ukoliko se, ne daj bože, desi da novi iz nekog razloga zakaže.

Nemojte se tako lako odricati svog starog mobilnog uređaja, čak iako je neispravan. Ako je to slučaj, dajte ga na servis. Postoji puno kvalitetnih servisera koji mogu osposobiti vaš neispravan telefon da ponovo bude potpuno funkcionalan. Ako vam je potrebna popravka iPhone-a, najsigurnije je odabrati ovlašćeni servis koji vam garantuje brzo otklanjanje svih vrsta kvarova i ugradnju novih originalnih delova,  kao što je recimo, servis mobilnih telefona ProMobi.rs.

Nakon popravke, telefon možete pretvoriti u sigurnosnu kameru, GPS navigaciju u vašem automobilu, uređaj za slušanje muzike… Opcije su zaista mnogobrojne, a mi vam dajemo nekoliko predloga u koju svrhu možete da iskoristite vaš stari iPhone.

#1 Koristite vaš stari iPhone za slušanje muzike

Stari iPhone možete spojiti na wi-fi mrežu i Apple Music, iTunes, Spotify, ili bilo koji drugi muzički servis koji želite da koristite. Povežite vaš sistem koristeći Bluetooth ili AirPlay, i upotrebite vaš stari pametni telefon kao muzički i radio uređaj.

Ako nema wi-fi mreže, čak i stariji modeli iPhone-a imaju dovoljno memorije za nekoliko hiljada pesama i pružaju mogućnost da te pesme slušate sa višim kvalitetom zvuka u odnosu na većinu MP3 plejera.

#2 Pretvorite iPhone u sigurnosnu kameru

Umesto da na kupovinu IP kamere potrošite značajnu sumu novca, možete obezbediti video nadzor u sobi ili na ulaznim vratima vašeg doma na mnogo jefitiniji način: pretvaranjem vašeg starog ajfona u sigurnosnu kameru. Možda kamera na vašem starom telefonu neće praviti tako oštre snimke kao neki modeli IP kamera, ali će kvalitet snimaka biti sasvim zadovoljavajući.

Ono što vam je potrebno jeste odgovarajuća aplikacija za video nadzor. Postoji mnoštvo kvalitetnih iOS aplikacija za video nadzor, neke možete preuzeti i potpuno besplatno, a mi vam preporučujemo  dve: AtHome Camera ili Alfred. Nakon preuzimanja aplikacije, postavite svoj stari iPhone na željeno mesto i povežite ga sa telefonom koji koristite. Osim što ćete imati mogućnost nadzora željenog prostora u realnom vremenu, gde god da se nalazite, dobijaćete i upozorenja detekcije pokreta. Aplikacije se uz doplatu mogu unaprediti u premijum verzije sa mnoštvom svrsishodnih opcija.

#3 Stari iPhone kao IP kamera za bebe

Za roditelje koji imaju malu bebu, stari iPhone telefon može biti itekako koristan, jer ga mogu pretvoriti u IP kameru za bebe. Potrebno je samo da preuzmu The Cloud Baby Monitor ili neku od brojnih drugih mobilnih aplikacija za nadzor beba i njihov stari telefon će dobiti novu korisnu funkciju: može vam služiti kao kamera za bebe sa naprednim opcijama, poput detekcije plača i buke, mikrofona i sl. Na taj način, dobijaće upozorenja svaki put kada telefon uz pomoć aplikacije detektuje plač ili uznemirenost bebe, a uz pomoć mikrofona moguća je čak i komunikacija na daljinu. Jednostavno, jeftino i super efikasno rešenje.

#4 Napravite svoj alarm sat

Čak i sa Night Shift-om, Apple-ovim automatskim alatom za prelazak u noćni režim rada i prilagođavanje boja ekrana u toplije, vaš novi iPhone će vam i dalje zadavati poteškoće da zaspite.

Ako želite miran san, najbolje je da ostavite novi iPhone na drugom kraju sobe, a za budilnik koristite vaš stari telefon. Ne morate se samo oslanjati na Apple`s stock alarm aplikaciju. Besplatne aplikacije kao što su My Alarm Clock ili Sleep Cycle će vam ustvari omogućiti kvaliteniji san. Možete koristiti i SleepBot da biste postavili fleksibilne alarme koji reprodukuju umirujuću muziku dok odlazite na spavanje.

#5 Upotrebite stari iPhone kao GPS navigaciju

Ako nemate GPS uređaj za svoj automobil ili bicikl, onda rešenje za navigaciju može da bude stari iPhone koji se lako pretvara u GPS uređaj. Instalirajte jednu od brojnih offline navigacionih aplikacija sa mogućnošću praćenja rute kada ste van mreže i stavite vaš telefon u automobil ili ga postavite na bicikli. Neće vas koštati gotovo ništa, a pri tom neće zahtevati ni internet konekciju.

Iako su GPS uređaji i dalje popularni, sve više ljudi koristi svoje iPhone kao uređaje za navigaciju. GPS mobilne aplikacije su danas jako sofisticirane, sa tačnim mapama, sa glasom koji vas vodi gde treba da skrenete i funkcijama kao što su upozorenja na zastoj u saobraćaju ili sigurnosne kamere za automobil.

#6 Stari iPhone kao putni računar za vaš bicikl

Pretpostavljamo da ne želite da koristite vaš tek kupljeni najnoviji iPhone kao putni računar za bicikl, izlažući ga tako spoljnim uticajima poput kiše ili blata i riziku od oštećenja. Uz instalirane aplikacije kao što su Runtastic Mountain Bike ili Strava na vašem starom iPhone-u koji je postavljen na upavljaču bicikla i uz vaš novi telefon kojeg nosite sa sobom a ima Hotspot, dobićete sve prednosti putnog računara na biciklu, a u isto vreme će vaš novi telefon biti bezbedan.

#7 Koristite stari iPhone kao uređaj za skeniranje dokumenata

Da li se svakodnevno na poslu ili na fakultetu susrećete sa mnoštvom papira? Ako je to slučaj, verovatno vrlo dobro znate koliko vam problema mogu doneti nagomilani papiri i kašnjenje sa ispunjavanjem rokova. Međutim, sa vašim novim prenosivim skenerom za dokumenta, nećete imati nikakvih opravdanja za neuspešno ispunjavanje zadataka na vreme.

Kao i kod korišćenja starog pametnog telefona za druge namene, i u ovom slučaju biće vam potrebna odgovarajuća aplikacija za prebacivanje papirnih dokumenata u digitalni format. Jednostavno posetite App Store i pogledajte neke od ovih aplikacija: CamScanner, Evernote Scannable, Genius Scan ili Doc Scan, odaberite odgovarajuću aplikaciju i pretvorite vaš stari iPhone u prenosivi uređaj za skeniranje dokumenata.

Milan

Dugo na internetu. Obožava 10X sadržaje. Odgovorom na pitanje "Kako se radi najbolji SEO?" bavi se više od 10 godina.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *