Za prodaju proizvoda nije dovoljan samo njegov kvalitet – vrlo često je ključan faktor u tome zapravo dobar marketing. Živimo u svetu bilborda, flajera, novina, radijskih i televizijskih reklama, a usled tog haosa, reklame ponekad zaista budu dosadne jer su rađene po gotovo istom šablonu i služe se gotovo istim trikovima.

Međutim, to nije uvek slučaj. Kompanije umeju i da budu vrlo kreativne u svojim marketinškim poduhvatima, a neretko uspevaju i da šokiraju čitav svet. Ovde smo izdvojili šest najboljih video reklama za kvalitetne muške košulje, koje, iz ovih ili onih razloga, sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

1. H&M, JESEN 2010.

Iako je reč o muškim košuljama, najveći obožavaoci ove reklame su žene. Zašto? Dve reči: Noa Mils.

Kanađanski model i glumac, koji je radio poznate kampanje za najveće svetske brendove, poput Dolče i Gabane i Kelvina Klajna, u ovoj reklami stoji ispred bele pozadine, i ponaša se kao da se posmatra u ogledalu dok isprobava novu košulju. Dakle, prikazana je jedna manje-više svakodnevna situacija.

Međutim, ova reklama je retko koju pripadnicu ženskog pola ostavila ravnodušnom. Pokreti, mimika i gestikulacija atraktivnog Kanađanina u ovoj reklami su Nou Milsa definitivno učinili još poznatijim. Pogledajte samo komentare na YouTube-u i sve će vam biti jasno.

Uz to, pokreti Noe Milsa dočarani su pratećom pesmom „Mannish Boy“ čuvenog bluzera Mudi Votersa, koju je za ovu svrhu izvodila dobitnica Gremija, neverovatna Erika Badu. Sve zajedno – Noa Mils, praćen glasom Erike Badu koja izvodi pesmu Mudija Vatersa, prilično muževni pokreti i mimika – definitvno ukazuje na to da ova reklama pokušava da iskoristi muški seksipil i šarm da privuče kupce, a sudeći po reakcijama publike, definitivno je i uspela.

2. DULUTH TRADING, JESEN 2015.

Ovo jedna od onih reklama koja uspeva da nasmeje gledaoce, čak i do suza. Pre svega, ovde je reč o dosta jednostavnoj 2D animaciji. Drvoseči, koji nosi običnu flanel košulju, prilikom zamaha sekirom košulja puca ispod pazuha. Nakon toga, prilazi mu los, koji ima nekakav čudan fetiš na maljave pazuhe.

Naravno, do svega toga ne bi došlo da je drvoseča nosioDuluth Trading“ flanel košulju „za slobodno zamahivanje“. Prema reakciji gledalaca, izgleda da je zvezda ove reklame definitivno neobični los. Uostalom, pogledajte i sami, i pokušajte da se ne smejete

3. VAN HUESEN, 1972.

Kao i mnoge Van Husein reklame, i ova se služi parodijom da privuče kupce. Nakon što je američki predsednik Ričard Nikson posetio Kinu 1972. godine, Amerikanci su postali gotovo opsednuti ping-pong igrom. Ovu reklamu režirao je Džo Sedelmajer, jedan od najznačajnijih i najcenjenijih reditelja reklama i humorističkih kratkih spotova onog vremena.

Dakle, prilikom diplomatskog susreta, kineski predstavnik vlade, Mao, nudi američkom diplomati da odigraju meč ping-ponga, kineskog nacionalnog sporta, kao gest prijateljstva. Američki diplomata skida sako i svojom košuljom sve prisutne ostavlja bez daha, nakon čega i sam predstavnik kineske vlade pita gde može da kupi istu takvu.

Ova reklama, osim što ima za cilj da privuče kupce, uspeva i da Niksonovu posetu Kini izvrgne parodiji, iako je američki predstavnik ovde ne sam predsednik Nikson nego američki diplomata, Bob Elston, iz verovatno razumljivih razloga.

4. ARROW SHIRTS, 1950.

https://youtu.be/zb2q0B32kX0

Ovo je naročito zanimljiva reklama, jer je reč o periodu iz pedesetih godina prošlog veka, pa imamo priliku da vidimo i kako je marketing tada funkcionisao.

Izvesnom Bilu je očigledno potrebna nova košulja, ali žena ne zna koju da mu kupi jer su rukavi uvek ili prekratki ili predugački. Zato joj prijateljica predlaže da kupi „Arrow Shirt“s košulju, jer samo oni proizvode rukave odgovarajuće dužine. Zatim zatičemo Bila, koji, srećan u svojoj novoj košulji pušta ploču i sprema se za romantičan ples sa svojom ženom.

Čitava reklama, crno-bela, odiše duhom pedesetih godina – od fizičkog izgleda aktera, glasa naratora, do muzike u pozadini – što je, naročito nama, iz ove vremenske perspektive, i dalje čini zanimljivom.

5. THOMPSON TEE, 2017.

I… vraćamo se u naše vreme. „Thompson Tee“ reklama je iz 2017 godine, dakle, relativno novija, ali, kada biste je videli na televiziji, sigurno bi vam ostala u pamćenju. Zašto?

Ova reklama koristi kombinaciju farsičnog humora i vulgarnog seksipila kako bi privukla gledaoce da kupe košulju otpornu na znojenje. Ovde nije reč o tipičnom davanju saveta o tome šta treba da obučete, ili o poziranju u košulji nego o mladom zaposlenom koji na poslovnom sastanku zamišlja svoju šeficu u prilično slobodnom izdanju.

Sve je tu: donji veš, podvezice, razbarušena kosa, tetovaža, provokativno kretanje – a kada se ispostavi da je to sve puka maštarija, vidimo da je od toga stvaran samo znoj na košulji ispod pazuha, jer mladić nije nosio „Thomspon Tee“ košulju.

6. MIZZEN+MAIN, 2017.

Ovo je takođe skorašnja reklama, iz 2017. godine. Traje više od tri minuta, tokom kojih glavni akter pokušava da nas ubedi da su pamučne košulje katastrofalne po svim mogućim kriterijumima, i da je vreme da kupimo „Mizzen+Main“ košulju.

Reklama se čitava tri minuta služi hiperbolom i preuveličavanjem, kako na vizuelnom tako i na retoričkom planu. Izvesni Bil se u pamučnoj košulji znoji do te mere da izgleda kao da je preživeo cunami, a pošto je pamučna košulja i tvrđa, radnik koji je nosi u njoj izgleda doslovno paralizovan, itd.

S druge strane, „Mizzen+Main“ košulje su preuveličane u kranju suprotnost, a uz to su i najbolje košulje u čitavoj Americi, koje ispunjavaju sve snove.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime