Share: Prijave protiv svetskih giganata zbog neimenovanja predstavnika u Srbiji

Fondacija “Share” podnela je prekršajne prijave protiv 16 globalnih tehnoloških korporacija zbog toga što ni posle više od godinu dana nisu ispunile obavezu iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti da imenuju svoje predstavnike u Srbiji.

Fondacija je podsetila da je prošle jeseni, kada je na snagu stupio novi zakon o zaštiti podataka, pokrenula kampanju informisanja građana o pravima, ali i kompanija o njihovim obavezama.

“Prve prekršajne prijave podneli smo protiv Gugla i Fejsbuka pa je, nakon duge korespondencije sa našim poverenikom, ‘Google LLC’ bila prva i zasad jedina kompanija medju tehno gigantima koja je imenovala svog predstavnika u Srbiji. Korporacija Marka Zakerberga nije udostojila poverenika nijednog odgovora”, dodaje se u saopštenju.

Fondacija Share navodi da je zahvaljujući Guglovom predstavniku u Srbiji, nedavno zabeležila “prvi domaći slučaj uspešno ostvarenog prava na zaborav”.

Navodi se da je od “manjih” globalnih korporacija, predstavnika u Srbiji odredio i vlasnik servisa za pretragu komercijalnih letova “eSky”, dok je holandski vlasnik platforme na srpskom jeziku KupujemProdajem već imao lokalnog predstavnika.

Prekršajne prijave su podnete povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, ovlašćenom da pokrene inspekcijski postupak i koji, u slučaju da utvrdi kršenje zakona, može da izrekne kazne u visini od 100.000 dinara za kompaniju i 20.000 dinara za njenog direktora, piše u saopštenju.

“Za razliku od evropske Opšte uredbe o zaštiti podataka, po čijem je uzoru pisan i naš zakon, kazne kod nas su simbolične, posebno za globalne kompanije koje na podacima gradjana širom sveta ostvaruju nezamislive profite. Ipak smatramo da bi one pokazale da nadležni organi Srbije primenjuju zakon koji štiti naše gradjane kada kompanije ne posluju u skladu sa domaćim propisima”, naglasila je “Share” fondacija.

Beta

- Advertisement -

pročitaj i

Komentari

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisment

povezani članci